Magazijnrobotica: Een blik op de toekomst van geautomatiseerde magazijnen

Met de steeds hogere verwachtingen van klanten in het online bestel- en leverproces worden magazijnen steeds meer geautomatiseerd. Slimme magazijnen zijn dé uitdaging van morgen en de toekomst in de e-commerce wereld. Door het magazijn te automatiseren, kun je mee evolueren en inspelen op de verwachtingen van klanten. Een opkomende evolutie hierin is magazijnrobotica. 

De opkomst van magazijnrobotica

Door de implementatie van robots in magazijnen kunnen er verschillende taken uitgevoerd worden, die normaal met de hand worden uitgevoerd. Deze verschuiving naar automatisering brengt onwijs veel voordelen met zich mee. Vandaag de dag zien we al diverse taken die robots uit kunnen voeren in magazijnen, van orderpicking en transport tot aan inventarisatie en sortering. Deze ontwikkeling is ontstaan om de efficiëntie te vergroten, fouten te verminderen en de veiligheid op de werkvloer te verbeteren.

Voordelen van magazijnrobotica

Er zijn een tal voordelen die magazijnrobotica met zich mee brengen. De innovatie van geautomatiseerde magazijnen belooft een grote optimalisatie van processen, maar ook een grote aanpasbaarheid in de behoeften van de consumenten in de logistieke industrie. We geven een aantal voorbeelden met betrekking tot de innovatie van magazijnrobotica:

  • Verbeterde nauwkeurigheid en foutreductie
  • Verhoogde productiviteit en efficiëntie 
  • Kostenbesparing (op de lange termijn)
  • Veiligheid en ergonomie

Daarnaast kan het automatiseren met een WMS systeem ook aanzienlijke voordelen bieden voor het optimaliseren van magazijnoperaties, zoals geautomatiseerde gegevensuitwisseling, betere processen, real-time voorraadbeheer, traceerbaarheid en efficiëntie. 

De verschillende robots en bijbehorende taken

De ontwikkelingen staan zeker niet stil en er wordt hard gewerkt aan verdere innovaties op het gebied van kunstmatige intelligentie, verbeterde sensoren, integraties met andere systemen en geavanceerde navigatiesystemen. Reeds zijn er al verschillende magazijnrobots gebouwd en elk gebouwde robot heeft zijn eigen specialiteiten en capaciteiten van specifieke taken.

 Zo ook bij het systeem van MontaWMS. Deze is ook reeds te koppelen met hun eigen lowpads: Deze robots navigeren zelfstandig over de vloer en de producten worden door de robots naar het inpakstation gebracht, waar de handeling verder kan worden opgepakt. Hieronder vind je nog een aantal andere robots en hun bijbehorende taken:

Autonome Mobiele Robots

Autonome mobiele robots (AMR’s) kunnen orderpicken. Ze zijn geprogrammeerd om items te lokaliseren en op te halen in het magazijn. Ook kunnen ze goederen verplaatsen en ingezet worden voor het controleren van voorraadniveau ’s en gegevens bijhouden over de beschikbare voorraad.

Pick-en-Place Robots 

Pick-en-Place Robots kunnen artikelen verplaatsen in het magazijn of deze naar verzendstations brengen voor verdere verwerking. Ze worden ingezet voor taken met betrekking tot transport en levering.

Collaborative Robots (Cobots)

Deze ‘Cobots’ zijn ontwikkeld om samen te werken met medewerkers en te ondersteunen in taken zoals orderpicking, verpakken en sorteren. Zo kunnen ze helpen bij het verpakken van producten, het plakken van labels en het sorteren van artikelen, bijvoorbeeld op grootte, bestemming of gewicht.

Shuttlesystemen

Shuttlesystemen kunnen zorgen dat het verzamelproces wordt versneld, zij halen namelijk de producten op en transporteren deze naar verzendstations. Ook kunnen zij zorgen voor een optimale ruimtebenutting en reduceren zij het aantal schades en ongevallen. 

De vooruitzichten van geautomatiseerde magazijnen

De toekomst van geautomatiseerde magazijnen beloofd een innovatieve integratie en voortdurende evolutie van geavanceerde technologieën die de efficiëntie, flexibiliteit en intelligentie zal verbeteren. Er zijn veel opkomende trends en ontwikkelingen, wat zal leiden tot nog meer geavanceerde, nauwkeurige en zelflerende robots, die in staat zijn om nog complexere taken uit te voeren. Hierdoor zal er een grote transformatie in de logistieke wereld plaatsvinden.