Wat zijn de eisen voor een retail kassasysteem?

Voordat je een bepaalde beslissing maakt op vlak van het retail kassasysteem waar je gebruik van gaat maken zal je tot de vaststelling komen dat het zeker de moeite waard is om even goed te kijken naar de verschillende mogelijkheden die er allemaal op de markt zijn terug te vinden. Wat deze mogelijkheden betreft zal je tot de vaststelling komen dat er zeker de voorbije jaren toch wel het één en ander is veranderd. Dit betekent concreet dat de systemen heel wat uitgebreider zijn geworden. Ben jij ook op zoek naar een dergelijk kassasysteem en ben je benieuwd naar wat je kan verwachten? Dan is het zeker een aanrader om verder de onderstaande informatie door te gaan nemen. 

Je retail kassasysteem registreert nauwkeurig alle transacties

In eerste instantie is het natuurlijk de taak van een retail kassasysteem om de transacties die gebeuren aan de kassa te registreren. Het spreekt voor zich dat de registratie van dergelijke transacties uiterst nauwkeurig dient te gebeuren. Dit omwille van twee redenen:

  1. De overzichten die worden gegenereerd kunnen door de Belastingdienst worden opgevraagd;
  2. Op basis van de overzichten krijg je een goed idee van de actuele prestaties van je winkel;

Telkens wanneer er een transactie gebeurt aan de kassa dient deze door jouw software bijgehouden te worden. Bovendien is het zo dat er in het meest optimale geval eveneens voor wordt gekozen om een wisselwerking te voorzien met het systeem dat het voorraadbeheer regelt. Op deze manier zorg je ervoor dat je altijd over een actueel inzicht beschikt in de stock waarvan sprake is. 

Mogelijke koppelingen met andere systemen 

Ga je een retail kassasysteem aankopen of huren? Dan is het van groot belang om er rekening mee te houden dat je wellicht al gebruik maakt van andere systemen ook. Dat is uiteraard op zich geen probleem. Dit gezegd hebbende zal je er wel aandacht aan moeten besteden dat het mogelijks interessant kan zijn wanneer deze verschillende systemen samen kunnen werken. Eerder hebben we op dit vlak bijvoorbeeld al verwezen naar het systeem voor voorraadbeheer. Dat is echter niet alles. Het merendeel van de winkels hebben tegenwoordig bijvoorbeeld ook een online shop. Door een koppeling te voorzien tussen alle verschillende systemen die gebruikt worden in jouw bedrijf is het mogelijk om de efficiëntie te verbeteren en kan het risico op fouten worden ingeperkt. 

Een goede wisselwerking met het voorraadbeheer

Een retail kassasysteem heeft in eerste instantie als belangrijke taak om ervoor te zorgen dat er een prima wisselwerking tot stand komen tussen de kassa enerzijds en het voorraadbeheer anderzijds. Niet alleen heb je op deze manier altijd een glashelder beeld van bijvoorbeeld de omzet en dus ook de winst die wordt gedraaid door je bedrijf, wat bovendien ook te denken van de actuele stock die voor handen is? In de praktijk komt het niet zelden voor dat winkels met onverwachte problemen of verliezen worden geconfronteerd doordat hun voorraadbeheer niet actueel is. Het hoeft niet gezegd dat het zeer belangrijk is om een dergelijke situatie te kunnen voorkomen. Alleen op die manier is het bijvoorbeeld zo dat je teleurgestelde klanten kan voorkomen, wat uiteraard erg belangrijk is.